Vilket parti ska jag rösta på?

Vilket parti ska jag rösta på, egentligen?

Riksdagsvalet 2018 står runt hörnet och alla partier jobbar hårdare än på länge för att få just din röst till sitt parti. Så den naturliga frågan de allra flesta ställer sig vid det här laget är:

Vilket parti ska jag rösta på?

Kanske har du hunnit byta sida helt, från blå till röd eller vice versa, eller kanske byter du parti inom samma block? Det som främst kommer lyftas som den viktigaste frågan inför riksdagsvalet 2018 är de som rör flyktingpolitiken. Även säkerhetspolitiken ligger högt i kurs inför det kommande valet, främst på grund av ökade terrorhot i Europa och även i Sverige. Här berörs även frågor som medlemskap i NATO samt  hur vår inrikessäkerhet ser ut.

Frågor rörande skolpolitiken har också seglat upp i toppen över aktuella ämnen medan vård och omsorgspolitiken svalnat något sedan senaste valet - även om det ständigt är aktuellt. Ställer du dig fortfarande frågan "vilket parti ska jag rösta på"? Vi ska lite kort lista vad de olika partierna står för, så kanske frågan rörande vilket parti jag ska rösta på inte känns lika tung längre!

Vilket parti ska jag rösta på när det kommer till flyktingsituationen?

Socialdemokraterna

Vill ha en ny politik som sätter nyanlända invandrares jobbetablering i centrum på arbetsmarknaden. Man tror på att samla resurser tidigt för att få igång en snabbare jobbetablering.

55509014-Eds8w

Moderaterna

Tror på ett öppet Sverige som ska välkomna arbetskraft i form av invandring. Man vill även erbjuda människor på flykt ett tryggt skydd. Vill sänka trösklarna för det första jobbet.

55500610-FdzL9

Sverigedemokraterna

 Motsätter sig inte invandring men vill hålla den på en nivå att den inte utgör ett hot mot vår nationella identitet, vårt lands välfärd eller trygghet.

55508884-qyRrd

Centerpartiet

Står för en generös flyktingpolitik. Man vill öppna dörren för fler flyktingar och varje kommun i Sverige ska få stort ansvar i flyktingmottagandet.

55508985-xyCvD

Vänsterpartiet

Vill att alla, oavsett barn, kvinnor eller män, ska ha rättigheter att söka och finna en fristad i Sverige.

55509158-pTzBs

Miljöpartiet

 Vill öppna fler dörrar till Sverige och dess samhälle.

Liberalerna

 Står för en generös och human flyktingpolitik. Tror på att alla som kommer till Sverige för att jobba, studera och bygga en framtid stärker oss som land.

55509278-iPtQM

Kristdemokraterna

Tycker invandringen är positiv och tror på att den leder till utveckling och välfärd. Förespråkar också anhöriginvandring för att möjliggöra återförenandet av splittrade familjer.

Så tillbaka till frågan: Vilket parti ska jag rösta på? Förhoppningsvis har det klarnat aningen efter den här sammanfattningen!